Mindervaliden

 

Speeltuin ’t Kwekkeltje in Rosmalen natuurlijk toegankelijk voor kinderen met een handicap, tevens zijn geleidehonden van harte welkom.

De NSGK Speeltuinbende onthulde op zaterdag 25 april 2015 om 13.30 uur in speeltuin ’t Kwekkeltje in Rosmalen het bordje ‘Hier kunnen wij GOED samen spelen’. Het geeft aan dat in deze speeltuin kinderen met en zonder handicap optimaal samen kunnen spelen. Daarmee is ’t Kwekkeltje de 25ste ambassadeur Samen Spelen van Nederland.

Samen spelen is samen leven. Maar de meeste speelplekken in het land zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld omdat de toestellen niet bereikbaar of bespeelbaar zijn met een rolstoel. De Speeltuinbende, een kindertestteam dat bestaat uit kinderen met én zonder handicap, wil hier verandering in brengen. De Speeltuinbende is een initiatief van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind).

NSGK streeft ernaar om 25 speeltuinen toegankelijk te maken zodat ze als voorbeeld kunnen dienen voor andere speelvoorzieningen in heel Nederland. ’t Kwekkeltje in Rosmalen is nummer 25 en samen met Elckerlyc in Oss en Philipsdorp in Eindhoven een van die voorbeelden in de provincie Noord-Brabant. Voor veel oplossingen in ’t Kwekkeltje is gebruik gemaakt van de productlijn SAM. Een concept dat NSKG samen met Panton en het KOMPAN Play Institute heeft ontwikkeld. Dit concept is gebaseerd op het idee dat alle kinderen het recht hebben om mee te spelen.

Speeltuinbendewijzer

Speeltuinen die zelf hun toegankelijkheid willen verbeteren, hoeven niet op de Speeltuinbende te wachten. Op de websitehttp://www.speeltuinbendewijzer.nl vinden ze tips en informatie waarmee ze zelf aan de slag kunnen. En kinderen in heel Nederland kunnen de Speeltuinbende helpen door de speeltuin in hun eigen woonplaats te testen. Hun bevindingen kunnen ze doorgeven via de Facebook-pagina van de Speeltuinbende,http://www.facebook.com/speeltuinbende.

De NGSK speeltuinbende scan

Zaterdag 30 november 2013 heeft de NSGK Speeltuinbende een bezoek gebracht bij speeltuin ‘t Kwekkeltje in Rosmalen om te kijken of onze speeltuin geschikt is voor mindervalide kinderen. Naar aanleiding hiervan hebben we een project uitgevoerd om onze speeltuin nog geschikter te maken voor mindervalide kinderen. Uit de scan van de NGSK speeltuinbende kwamen de volgende pluspunten naar voren:

  • Er is een ruime invalidenparkeerplaats dichtbij de ingang. De route van de parkeerplaats naar de speeltuin is obstakelvrij en veilig.
  • Door de hele speeltuin loopt een ruim, goed berijdbaar, voelbaar en redelijk zichtbaar pad. Door het pad te volgen kom je door de hele speeltuin
  • Het MiVa-toilet is in het paviljoen. Het is alleen te gebruiken als het paviljoen open is. Het gebouw is open als er een beheerder is. De beheerder is aanwezig op woensdag-, zaterdag en zondagmiddag.

Dit kun je onder meer bij ons doen:

  • Huisjes en hutjes op een rustige plek en aan de rand van de speelplek zijn voor deze kinderen nodig om mee te kunnen spelen en zich veilig te voelen. Zulke plekjes zijn er voldoende in ’t Kwekkeltje.
  • De verkeerstuin is drempelvrij te betreden. Voor veel kinderen in een rolstoel is rijden spelen. Rondrijden in een verkeerstuin is erg leuk.
  • Voor jonge kinderen zijn er twee schommels. Eén schommel is extra breed en biedt extra steun. Fijn voor kinderen die minder stabiel zitten.
  • Verstoppertje spelen kan prima in ’t Kwekkeltje. Er zijn allerlei natuurlijke verstopplekken en huisjes en hutjes.